Index Vakbarát Hírportál

Kína 2000 szénbányát bezár két év alatt

2013. október 13., vasárnap 08:34

Kína ígéretet tett arra, hogy 2015 végéig bezár kétezer szénbányát. Azokat a bányákat zárják be, amelyek éves termelése kevesebb mint kilencvenezer tonna, és ahol az alacsony minőségű szénkészleteket hozzák a felszínre és balesetveszélyes körülmények között működnek - jelentette be szombaton egy közleményben a pekingi kormány.

Bezárás fenyegeti még az újonnan kialakított, de az évi háromszázezer tonnás termelést el nem érő bányákat is. Kína, a világ első számú szénfogyasztója, energiaszükségletének több mint 70 százalékát fedezi szénből, és ezzel a világ első számú üvegházgáz-kibocsátója is egyben. Az országban óriási szénkészletek vannak, és mintegy tizenkétezer bánya működik.

Az elmúlt években jelentősen javultak a biztonsági feltételek a bányákban, ezáltal csökkent a halálos áldozatok száma is. Míg például tíz évvel ezelőtt megközelítette a hétezret a bányaszerencsétlenségek halálos áldozatainak száma, addig a hivatalos adatok szerint tavaly 1384-en - az előző évhez képest 30 százalékkal kevesebben - váltak bányaszerencsétlenségek áldozataivá. A balesetek kétharmada ugyanakkor a kisebb bányákban történt.

Rovatok