Index Vakbarát Hírportál

Imádják a magyarok a hamis árut

2013. október 16., szerda 12:11

Csökkent a hamisítványokat vásárlók aránya a legtöbb terméknél, de a budapestiek és a fiatalok átlagon felül vásárolnak hamis árut – mondta a Világgazdaságnak Tóth Zita, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára.

Javul a hozzáállás

A Tárki által végzett felmérés (pdf) szerint javul a hozzállás: 2010 és 2012 között 24–30 százalék között mozgott a hamis termékek iránt nyitottak aránya, addig 2013-ra ez az arány 20 százalékra csökkent. De még mindig minden ötödik ember vásárolna hamis terméket.

Az idei kutatás adataiból kiolvasható, hogy a hamisítványok interneten keresztül történő beszerzése egyre gyakoribb: a hamis parfümök esetében 4-ről 10 százalékra, a hamis gyógyszerek esetében 5-ről 21 százalékra nőtt ez az arány egy év alatt.

Idén a 10 megkérdezett közül 8 nem vásárolna hamis terméket, ami némi javulást jelent a korábbi években mért 70 százalékhoz képest. További 18 százalék talán vásárolna, és mindössze 2 százalék mondta, hogy igen, bármikor vásárolna illegális vagy kétes forrásból származó terméket. Az emberek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vásárolt hamis terméket az elmúlt egy évben.

Márkaérzéketlen, külvilágnak öltöző

A felmérés szerint a magyarok nagy része besorolható néhány csoportba. Az első, legnépesebb csoport, ahova a magyarok fele tartozik, a „márka- és eredetiségérzéketlen”. Ők nem törődnek azzal, hogy a ruhájukon márkajelzés díszelegjen, viszont ha bele is futnak egy-egy ilyen darabba, akkor sem érdekli őket, hogy az adott ruha eredeti-e vagy sem.

A következő csoport, ahova a magyarok nagyjából 30 százaléka tartozik, az a valódi márkahűek csoportja. Számukra fontos, hogy márkajelzések borítsák ruháikat, és azok eredetiek is legyenek. A harmadik, majdnem szintén 30 százalékot kitevő csoport az a „márkaérzéketlen eredetiséghű”. Számukra nem fontos, hogy egy ruhán márkajelzések legyenek, viszont ha már vannak, elvárják annak eredetiségét.

A legkisebb létszámú csoport a „külvilágnak kiöltözőké”, akik számára fontos, hogy ruháik márkásak legyenek, annak eredetiségéhez viszont nem ragaszkodnak. A hamis illatszerek, illetve kozmetikumok elutasítottsága határozottabb, mint a ruháké.

Hamis gyógyszert is

Az emberek 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy venne vagy lehetségesnek tartja, hogy venne nem megbízható forrásból származó gyógyszert. Hasonlóan az illegális gyógyszerekhez, nem megbízható élelmiszerek és italok fogyasztását is elutasítja a kérdezettek döntő többsége: 10 megkérdezettből 9 nem venne kétes eredetű enni- vagy innivalót, derül ki a Tárki felméréséből.

Rovatok