Index Vakbarát Hírportál

Pénzautomataként élnek a szegény amerikaiak

2013. október 16., szerda 11:52

Saját testüket használják pénzkiadó automatának egyes amerikaiak, írja a Bloomberg. A cikk szerint azok, akik hosszabb ideje munkanélküliek és elfogytak pénzügyi tartalékaik, hajukból, petesejtjeikből, szerveikből, a szoptatós anyák pedig tejükből próbálnak üzletet csinálni.

A 35 éves April Hare egy 19. századi regényből vett példát, amikor már két éve azon gondolkodott, munkanélküliként, a válság közepén honnan szerezzen pénzt. Emlékezett rá, hogy Louisa May Alcott könyvében a főszereplő lány eladta a saját haját, és mivel Hare-nek is rengeteg hosszú barna haja volt, meghirdette az interneten. Legalább ezer dollárt, vagyis több mint 218 ezer forintot kért érte, de az érdeklődők így is gyorsan megrohamozták. A sikeren felbuzdulva a kétgyerekes szoptatós anya a tejét is meghirdette. Másfél deciért körülbelül ezer forintot kapott, írta a Bloomberg.

A Google „Szeretném eladni a...” kezdetű keresések leggyakoribb találatai szerint az amerikaiak a hajuk után a petesejtjeiket vagy a veséiket áldoznák fel kisebb-nagyobb összegért cserébe. Ezek közül a legutóbbi illegális, és a New York-i ConvergEx Group tanácsadó cég vezető stratégája szerint csak végső elkeseredésükben szánják rá magukat a szegények. 2007-es adatok szerint a helyi feketepiacon egy egészséges vese több mint 3,3 millió forintot is megérhet.

A virginiai Maryland egyik egészségügyi központjában idén 13 ezer nő jelezte, hogy petesejtdonor lenne. Ez 13 százalékos növekedés 2012-höz képest. A központ adatai szerint a nők 65 százaléka részben a pénz miatt ajánlja fel magát, de többségüket az önzetlenség is motiválja. A szigorú egészségügyi követelmények és a több hónapos procedúra miatt azonban az összes vállalkozó közül csak három százalék válik tényleges donorrá. Ők komoly bevételre számíthatnak: az első donációért 1,5 millió, a másodikért 1,6 millió, a harmadiktól a hatodikig pedig 1,75 millió forintnak megfelelő összeget kapnak.

Lassan előre

A Bloomberg cikke szerint az unortodox öneladási tendencia azt mutatja, hogy még mindig rengeteg amerikainak vannak komoly pénzügyi problémái, és a válságból való kilábalás nagyon lassú, sokaknak frusztráló is.

Az amerikaiak 54 százaléka állította szeptemberben, hogy jövedelmei nem álltak vissza a válság előtti összegre. A háztartások inflációval korrigált bevétele az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent, így egyes családok most kevesebb pénzhez jutnak, mint 1996-ban, állapította meg a Commerce Department. Helyzetüket a magas adók és a szövetségi megszorítások sem segítik.

A Pew Research Center szeptemberi kutatásából az is kiderült, hogy csak a válaszadók 52 százaléka szerint javult a munkaerő-piaci helyzet 2008 óta. Valójában még mindig 1,9 millióval kevesebben dolgoznak, mint öt évvel ezelőtt. A munkanélküliségi ráta ott hét százalék fölött alakul 2008 óta (idén tavasszal Magyarországon 11,6 százalék volt, azóta már 10 százalék alá csökkent). Az amerikaiak átlagosan legalább 6-7 hónapig munkanélküliek (nálunk a munkanélküliség átlagos időtartama 15,7 hónap).

Rovatok