Index Vakbarát Hírportál

A NAV sem tévedhetetlen

2013. október 17., csütörtök 14:22

A hazai adóvizsgálatok több mint felénél elérhető, hogy a NAV tervezett megállapítása ne kerüljön be az ellenőrzést lezáró határozatba, első, vagy másodfokon pedig az esetek közel 90 százalékában törölhető, illetve mérsékelhető a megállapítás, és a kiszabott adóbírság – derül ki a MAZARS legfrissebb jelentéséből.

A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat 2012-2013 közötti adóvizsgálatait feldolgozó belső kutatás rámutat: a NAV megállapításai gyakran nem megalapozottak. A 2012-ben lefolytatott adóvizsgálatok során a NAV ellenőrei 470 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, 70 milliárddal, azaz közel 20 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A megállapítással végződő ellenőrzések 83 százaléka áfához kapcsolódó vizsgálat volt. „Arra sajnos nincs statisztika, hogy a 470 milliárd forintban milyen összegben voltak kivédhető vagy nem megalapozott megállapítások, de saját praxisunkban azt tapasztaljuk, hogy az esetek közel felében vitatható a NAV jegyzőkönyvbe foglalt jogértelmezése" – nyilatkozta Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere.

Rovatok