Index Vakbarát Hírportál

Még 65 milliárdot kell betolni a megvett E.On-cégekbe

2013. október 17., csütörtök 11:41

Különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az MSZP az E.On magyarországi földgázüzletágának állami megvásárlása miatt, jelentette be Tóth Bertalan, a szocialista párt elnökségi tagja közölte csütörtökön az MVM épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Józsa István a párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése csütörtökön dönt aról, hogy a 280 milliárd forintos vételár kifizetése után 65 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújt a frissen vásárolt társaságoknak, így az ügylet valójában 345 milliárd forintba kerül.

Németh Lászlóné, fejlesztési miniszter korábban közölte: „Az állam kezébe került földgáztárolók eddig is megálltak a saját lábukon, és ezután is így lesz, az viszont nem zárható ki, hogy a napi ügymenet finanszírozására belső és külső források is szükségesek legyenek."

Az MVM az adásvétel lezárultával nem jelezte, hogy azonnal pénzt kell önteni a megvett cégekbe, és egyelőre nem erősítették meg, hogy a 280 milliárdos vételár kifizetése után valóban egyből 65 milliárd forintos tulajdonosi kölcsönről született döntés a közgyűlésen.

Az összeg egyébként jelentős, összehasonlításul: a teljes Magyar Villamos Művek tavalyi óriásprofitja 73 milliárd forint volt, a megvett Földgáz Trade mérleg szerinti eredménye 12 milliárd forint, a Storage mérleg szerinti eredménye 8,2 milliárd forint volt tavaly.

Rovatok