Index Vakbarát Hírportál

A stratégiai tároló miatt tolnák félre a GVH-t

2013. október 18., péntek 15:34

Azért van szükség a Gazdasági Versenyhivatal jogkörének korlátozására, hogy a stratégiai gáztároló gond nélkül átkerülhessen a Magyar Fejlesztési Banktól az MVM-hez, tudta meg az EnergiaFocus.hu.

Korábban mi is írtunk arról, a módosítást az előterjesztő szerint energiaipari események teszik szükségessé, lapunknak több fideszes képviselő is azt mondta, az MVM E.On vásárlásával függ össze. Csakhogy a gáztároló cég és a nagykereskedő cég megvásárlását már nyáron engedélyezte a versenyhivatal, így közvetlenül emiatt nem lehet indokolt a módosítás.

Már akkor felvetődött, újabb energiaipari vásárlások miatt fetődhetett fel a szándék, korlátozzák a GVH jogkörét, ez pedig áttételesen valóban összefügg az E.On cégeinek megvásárlásával. A német cégtől megvásárolt négy tároló mellé ugyanis a Mol kezében lévő stratégiai gáztárolót is megvette az állam az MFB-n keresztül. Ha ezt a tárolót is át szeretnék adni az MVM-nek, az már versenyjogi aggályokat is felvethet, hiszen ezzel egyetlen kézbe kerülne az összes tároló.

Ismert, a törvénymódosítás lényege, hogy a „közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített összefonódáshoz” nem kell a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét kérni. Tehát gyakorlatilag egy kormánydöntéssel bizonyos nagy jelentőségű ügyeknél elkerülhető a versenyjogi vizsgálat. Felvetődött, hogy a módosítás az állam más szándékaival is összefügghet, például hogy az MVM egyetemes szolgáltató, vagy gázelosztó céget vegyen, az EnergiaFocus szerint azonban önmagában ezek nem tennék indokoltá a GVH jogköreinek csökkentésével.

A parlament nem tűzte napirendre a javaslatot, ami jelentheti azt is, hogy a kormány hezitál a beadvány támogatásán. Másfelől viszont a késlekedésre okot adhat annak mérlegelése is, hogy egy ilyen törvénymódosítás mennyire verné ki a biztosítékot Brüsszelben. Éppen pénteken derült ki, az Európai Bizottság a GVH jogkörének már a tavalyi csorbítását sem nézi jó szemmel, kötelezettségszegési-eljárást indít.

Rovatok