Index Vakbarát Hírportál

Többet kerestünk augusztusban

2013. október 18., péntek 11:15

Augusztusban 224 846 forint volt a bruttó átlagkereset a Magyarországon, 4,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, a nettó átlagkereset pedig 6,2 százalékkal 147 275 forintra emelkedett. Mivel az infláció 1,3 százalék volt akkor, viszonylag érezhető reálbéremelkedésről van szó.

Megugrottak az állami bérek

A vállalkozásoknál a bruttó keresetek 3,8 százalékkal emelkedtek, a közszférában (közfoglalkoztatottak nélkül) pedig közel 10 százalékkal. A közszférát az egészségügy húzta fel, közel 20 százalékkal voltak magasabbak a bruttó bérek a humán-egészségügyi, szociális ellátás soron, mint egy évvel korábban. Viszont az adatok nagyon erősen ingadoznak havonta.

 

A nettó kereset a versenyszférában átlagosan 153 400 forint volt augusztusban, 5,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Különösen a humán-egészségügyi, szociális ellátás kategoriában emelkedtek a bérek – ám ez lehet egy egyszeri hatás is.

Foglalkoztatás: változatlanul gyenge a versenyszféra

A vállalkozásoknál stagnál a foglalkoztatottak létszáma, továbbra sem az 1,8 millió főnek magasabbra emelkedni, mint ez évek óta megszokott, sőt, kicsivel a tavalyi szint alatt van. A közszférában 805 ezren dolgoztak, a létszám közfoglalkoztatottak nélkül is nőtt, ilyen módon számítva 674 ezer fő volt, 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak száma augusztusban nem emelkedett, 147 ezer fő volt.

Rovatok