Index Vakbarát Hírportál

Még nagyobb a legnagyobb bankbírság

2013. október 21., hétfő 09:44

Nem is 11 milliárd, hanem 13 milliárd dollár (több, mint a magyar GDP egytizede) lesz a világ legnagyobb bankbírsága, amit a JPMorgan Chase-nek kell fizetnie az amerikai hatóságoknak. Ez abszolút rekord, eddig az HSBC 1,9 milliárd dolláros bírsága volt a csúcstartó (pedig ők drogkartellek és terroristák pénzét mosták. Korábban 11 milliárd dollárról volt szó, amivel szintén rekorder lett volna a pénzintézet.

 

A legnagyobb amerikai bankot az általa 2008-ban felvásárolt Bear Stearns és Washington Mutual jelzálogpiaci visszaéléseiért támadják a hatóságok. Ez a két bank csődbe ment volna a válságban a rossz ingatlanpiaci befektetéseik miatt, a JP Morgan adófizetői garancia mellett, áron alul vásárolta fel őket.

Az amerikai igazságügyminisztériummal kötött egyezség része, hogy a hatalmas bírság mellett vád alá helyezik a pénzintézetet. Attól azonban nem kell tartani, hogy a JP Morgan banki engedélyét is bevonnák, ez ugyanis destabilizálná az egész világ pénzügyi rendszerét.

A JP Morgan szekrényéből egyre több csontváz hullik ki, a rengeteg jogi költség miatt több, mint egy évtizede először volt veszteséges az idei harmadik negyedévben.

Rovatok