Index Vakbarát Hírportál

Rezsipontokon segíthetik a rezsiharcot

2013. október 28., hétfő 14:10 | tíz éve frissítve

Hétfőn tárgyalta a parlament gazdasági bizottsága a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fogyasztóvédelmi javaslataihoz benyújtott bizottsági módosítókat. Az egyikben több érdekesség is található.

Az egyik, hogy úgynevezett rezsipontokat hoznának létre. Ezek olyan tanácsadó helyek lennének, ahol a lakosságnak segítenének értelmezni a számlákat, egyszerűbb nyelven elmagyarázzák a szolgáltatók válaszait, tanácsot adnak különböző ügyekben. Például ha úgy látják, hogy jogszabályt sértett a közműcég, segítenek az eljárás kezdeményezésében. Segítenek részletfizetési, méltányossági kérelmeket is írni.

A másik, hogy minden nagyobb cégnél kötelezővé tennék egy fogyasztóvédelmi referens alkalmazását. A referensnek az lenne a feladata, hogy figyelemmel kísérje a vállalkozás fogyasztókat érintő tevékenységét, oktatásokat szervezzen, kapcsolatot tartson a fogyasztóvédelmi hatósággal, békéltető testületekkel, valamint egyéb, fogyasztóvédelmi feladatokat is ellátó állami szervekkel. Furcsa módon olyan cégeknél is bevezetnék ezt a posztot, ahol nincs is semmilyen kapcsolat a lakossági fogyasztókkal.

De már a Varga Mihály által benyújtott javaslatban is vannak fontos változtatások. A napi fogyasztási cikkeket áruló, jövőben nyitó üzleteknek - élelmiszerboltoknak, drogériáknak, állateledelt áruló boltoknak - alapterületük nagysága alapján meghatározott számú parkolóhelyet kellene biztosítaniuk. Az LMP politikusa, Ertsey Katalin szerint egy 31 négyzetméteres kis üzletnek ez bizonyos helyeken akár másfél millió forint plusz költséget is jelenthet évente, az intézkedés tehát jelentősen megemelheti a belépési korlátot erre a piacra.

Rovatok