Index Vakbarát Hírportál

Akár ma is jöhet a devizahiteles csomag

2013. október 30., szerda 10:51 | aznap frissítve

Ma kezdődik az a kormányülés, melyen többek között a devizahiteles mentőcsomagról tárgyal a kabinet. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter erre hivatkozva nem beszélt a csomag részleteiről. Azt viszont már hétfő óta tudjuk, hogy a kormány nem fogadja el a Bankszövetség által pénteken beadott javaslatot.

A legfrissebb értesülések szerint egy végtelenített, gyűjtőszámla nélküli árfolyamgát rendszerre lehet számítani. A kormány 15-20 százalékos törlesztőrészlet csökkenést vár a csomagtól, feltétel viszont, hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, továbbá csak a lakáscélú deviza jelzáloghitelekről van szó.

A bankok értesüléseink szerint abban reménykednek, hogy az elutasító kormányzati kommunikáció ellenére az ő javaslataik is bekerülnek majd a végső csomagba. Hasonlóan beszélt ma Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója a Reuters szerint az osztrák bank negyedéves számait követő telekonferenciáján.

Azt viszont még nem lehet tudni, hogy honnan jutnak majd az átváltáshoz szükséges devizához a bankok: a piacról vagy az MNB devizatartalékából. Ezért nem tudni, hogy a csomag milyen mértékben helyezi nyomás alá a forintot, és az állampapírok hozamait.

Rovatok