Index Vakbarát Hírportál

Még 420 milliárd adósságot vállal át a kormány

2013. november 4., hétfő 13:23

A 2014-es költségvetési évet mindenki adósság nélkül kezdheti el, február 28-ig ugyanis az önkormányzatok maradék adósságát is átvállalják – hangzott el a Parlamentben, ahol Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvivő tartott sajtótájékoztatót az önkormányzatok adósságának átvállalásáról.

A kormány korábban az 5000 fő alatti települések adósságát 100 százalékban, a nagyobbakét 40-70 százalékban vállalja át. Lázár János most azt jelentette be, hogy a maradék 420 milliárd forintnyi adósságot is átvállalja a kormány. Az önkormányzatok egyébként már csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel hitelt, Lázár szerint ezek közül kormányülésenként csak egyet-egyet hagynak jóvá.

Lázár elmondta: az adósságátvállalásért cserébe a nagyobb önkormányzatoktól helyi gazdaságfejlesztési tervek létrehozását várja a kormány. Január 15-ig a nagyobb önkormányzatokat fel fogják keresni a kormánytagok, a folyamatba a kereskedelmi és iparkamarákat is szeretnék bevonni. Lázár szerint a bejelentés háromszáz 5000 fő fölötti települést érint, újságírói kérdésre a Miniszterelnökség vezetője elmondta: lehet, hogy volt, aki ellenezte ezt a tervet, de a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy átvállalja az egész adósságállományt.

Február 28-ával lezárul az önkormányzati rendszer átalakulása is – mondta Lázár, aki szerint az önkormányzatok feladata ezentúl nem az egészségügyi és oktatási intézmények fenntartása lesz, hanem a fejlesztések szervezése. Lázár szerint az EU-s források 60 százalékát magyar kis- és középvállalkozások fogják kapni 2014-ben, „hogy ne csak születni, hanem élni és érdemes legyen″ az országban.

Rovatok