Index Vakbarát Hírportál

Dízeles vidékiek az idei kampány vesztesei

2013. november 5., kedd 13:50

11 700-11 800 forint körül kötöttek kötelező biztosítást az első néhány napban az autósok, ez 10 százalék alatti emelkedést jelent tavalyhoz képest, mondta az Indexnek Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Szerinte ugyanakkor az idei kampányban az árukapcsolás a jellemző, ha például valaki lakásbiztosítással együtt köt kötelező biztosítást az autójára, akár 50 százalékos kedvezményt is kaphat egyes társaságoknál. Ezzel megkezdődött a lakásbiztosítási árverseny is.

A kampányban idén a fővárosiak jobban járnak, mint a vidékiek; utóbbiak díját ugyanis ezúttal nagyobb százalékban drágítják, míg a budapestieket kisebb áremeléssel fogják sújtani. Igaz – magyarázza Németh –, a korábbi években elsősorban a vidéken élőket kényeztették kedvezőbb tarifával a biztosítók, így most inkább kiegyenlítik a régiók közötti különbséget.

A dízel üzemű autóknak kevésbé kedvez az idei kampány, a benzinesekhez képest akár 10 százalékkal is drágább lehet a biztosításuk. Van olyan cég, amelyik a benzinesek díját jelentősebben csökkenti, miközben a dízelesekét csak minimálisan drágítja. Egy idei, tavasszal hozott új rendelet értelmében a balesetet okozó ügyfeleket nem lehet extra díjemeléssel sújtani, ezért a biztosítók az átlagosnál több „költséges” ügyfelüktől is megválhatnak.

Érdemes lehet egyébként mindenkinek körbenézni a piacon, a korábbi évekkel szemben idén ugyanis jelentősen emelkedik azok díja, akik a régi biztosítójuknál maradnak. Van olyan biztosító, ahol duplájára emelkedik a díj, ők sokat spórolhatnak a váltással. Németh Péter szerint egyelőre az Allianz, a Posta Biztosító és az Aegon dominálnak, ők lehetnek az idei kampány nyertesei.

Az érdeklődés már nem akkora a kampány iránt, mint néhány évvel ezelőtt, de egyelőre nagyjából hozza a tavalyi szintet. A kampány még csak most kezdődött, de a CLB már több ezer kötésen túl van. Németh szerint megfigyelhető, hogy az autósok mindig a kampány utolsó hetében kötik a legtöbb biztosítást, idén is ez várható.

Rovatok