Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg embert rúg ki az Alstom

2013. november 6., szerda 15:32

Legalább 1300 munkahelyet megszüntet az Alstom francia ipari csoport elsősorban Európában, és a budapesti metrószerelvényeket is gyártó részlege, az Alstom Transport egy részének is az eladására készül – jelentette be szerdán Patrick Kron, a vállalat elnöke Párizsban.

A lépéseket a vállalat gyenge növekedésével indokolta Kron. Az 1300 munkahely leépítése a cég forgalmának negyven százalékát biztosító hőerőmű ágazatának (Thermal Power) tevékenységét, valamint az informatikai és adminisztratív dolgozókat érinti. Az elnök-vezérigazgató nem zárta ki, hogy lesznek további leépítések is.

Az Alstom 93 ezer embert foglalkoztat a világban, ebből csak 18 ezret Franciaországban. A vállalat 2016-ig 1,5 milliárd eurós (445 milliárd forintos) költségcsökkentéssel számol, amelyet nemcsak a munkahelyek leépítésével kíván végrehajtani, hanem tulajdona egy részének eladásával forrásbevonást is tervez 1-2 milliárdos értékben 2014-ig. Ez az Alstom Transport kisebbségi részesedésére vonatkozna, valamint „nem stratégiai tulajdonrészek eladására”.

Az Alstom egyébként 2010-ben már elindított egy közel 4 ezer fős leépítési programot Európában és az Egyesült Államokban a hőerőmű ágazatában, 2011-ben pedig a vasúti szerelvények gyártásával foglalkozó részlegénél szűnt meg 1380 munkahely.

Rovatok