Index Vakbarát Hírportál

Itt az új közmunkás kaszt: a kulturális közmunkás

2013. november 7., csütörtök 14:54

Négyezer közmunkást foglalkoztatnák a kultúrában 2,5 milliárd forintból. A programot a Nemzeti Művelődési Intézet indította, célja, hogy a nemzeti kultúra terjesztésére használják a közmunkásokat. A munkások kiadványokat gondoznak majd, faluházaknak szerveznek programokat, adatbázisokat építenek és archiválnak.

A kulturális közfoglalkoztatási programot a minden megyében közművelődési módszertani irodákat működtető NMI koordinálja. A kezdeményezésnek köszönhetően 3706-an jutnak munkához közfoglalkoztatottként, mellettük 160 területi koordinátor és 134 asszisztens dolgozik majd bruttó 100 ezer forint körüli fizetésért. A program csaknem 2000 partnerszervezete között éppúgy megtalálhatók a civil szféra képviselői, mint közművelődési intézmények, egyházak, önkormányzatok.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: az eddigi közmunkaprogramok elsősorban mezőgazdasági és ipari tevékenységekre irányultak. A résztvevőknek legalább érettségivel kell rendelkezniük, de diplomás kulturális közfoglalkoztatottakra is számítanak; a jelentkezők a munkát megelőzően 40 órás képzésben részesülnek majd.

Rovatok