Index Vakbarát Hírportál

Megdicsérte Romániát a S&P

2013. november 22., péntek 11:17

A Standard & Poor's szerint erősödött a román gazdaság exportorientáltsága, konszolidálták az államháztartást és stabilizálódott a pénzügyi szektor. Megerősítették, hogy 2014-ben látnak estélyt az egyébként nem  befektetésre ajánlott besorolás felminősítésére - írja a portfolio.hu.

A nemzetközi hitelminősítő most "BB plusz/B" osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű, devizában és hazai valutában kibocsátott román szuverén adósságot. A román devizaadós-besorolás egy fokkal jobb a magyar osztályzatnál.

 A S&P azért dicsérte meg a románokat, mert az elmúlt években átálltak a külső kereslet vezérelte növekedésre, és a külkereskedelmi hiányuk idén 3-4 százalék alá megy. Javul a gazdaság költség-versenyképessége is: az export részaránya a GDP-ből 2016-ra meghaladja a 45 százalékot a 2009-ben regisztrált 30 százalék után.

A 2011-es román munkapiaci reformok is javították a román gazdaság rugalmasságát, és segítették az átállást az exportvezérelt növekedésre. A működőtőke-beáramlást viszont még jogi és bürokratikus bizonytalanságok hátráltatják. De tudják tartani az idei, 2,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt. 

Rovatok