Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Hasítunk

2013. november 22., péntek 08:23

Japánból sem szalasztotta el Orbán Viktor miniszterelnök, hogy interjút adjon péntek reggel az állami rádiónak.

A GDP-adatokat kommentálva Orbán elmondta, hogy "hasítunk", de nem szabad, hogy elbizakodottá váljunk. A növekedés előbb-utóbb megjelenik a háziasszonyok költségvetésében is, mondta a miniszterelnök, de azért hozzátette, hogy ehhez azért még sokat kell tenni.

Az egykulcsos adóról nem érdemes vitatkozni Orbán szerint. 2010-ben volt egy rossz adórendszer, amely tönkretette a magyar gazdaságot - állította. Szerinte ehhez nem kellene visszatérni, ki kell tartani az egykulcsos adórendszer mellett, meg kell várni az eredményeket. A különadókról pedig azt mondta, hogy azok a bankszektort és a monopolcégeket sújtják, márpedig azzal nincs baj szerinte, ha ezeket erősebben adóztatják.

A miniszterelnök számára „mellbevágó” volt a GVH döntése, amelyben kartellezésért elmarasztalta a magyar bankokat. "Engem is mellbevágott a végtörlesztési kartell, a GVH döntése; ez is bizonyítja, hogy itthon olyan dolgok történnek, amik egy normális országban megengedhetetlenek" - mondta a miniszterelnök. A kormány kitalált egy jó módszert, a bankok pedig akadályozták a végtörlesztést - utalt a GVH 9,5 milliárdos bírságára a miniszterelnök.

 

 A devizahitelek kapcsán a Kúriának arról kell döntenie, hogy a bankok emelhetnek-e egyoldalúan kamatot, illetve az árfolymveszteséget a bankoknak, avagy a lakosságnak kell-e fizetnie. Nagyon remélem, hogy a független bíróság a lakosságnak igazságot szolgáltat, nem sürgetem az igazságszolgáltatás, de arra kérem a Kúriát, hogy minél hamarabb hozza meg a döntését - mondta Orbán Viktor Japánból.

A miniszterelnök azt is megismételte, hogy évtizedekig nem aktuális az euró bevezetése.

Rovatok