Index Vakbarát Hírportál

Csak minden hatodik autós cserél biztosítót

2013. november 25., hétfő 08:05

Utolsó hetéhez érkezett az idei kötelező biztosítási kampány. Az autósok vasárnap éjfélig mondhatják fel jelenlegi biztosításukat, ami praktikusan pénteket jelent, hiszen a hétvégén a biztosítók már zárva lesznek.

A CLB Független Biztosítási Alkusz szerint az idei szokatlanul  csendes kgfb-kampány slágere nem is az autó, hanem a lakásbiztosítási kedvezmény lett, és ez némileg megmozgatta az állóvizet. A kezdeti riogatásokkal szemben az idei kampányban átlagosan 12 ezer forintos éves díj alatt kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást az autósok – összegzi az elmúlt hetek tapasztalatait Németh Péter. A CLB értékesítési vezetője szerint még legfeljebb néhány napig lehet kényelmesen átszerződni más biztosítóhoz. A jövő évi díjak indexálása alapján elmondható, hogy tíz ügyfélből nyolcnak érdemes a saját szolgáltatójánál maradnia, mert jó ajánlatot kapott, és így nem éri meg váltani.

A Biztositás.hu szerint az idén mindössze 26 napos kampányban várhatóan csak minden hatodik autós cseréli le kötelező biztosítását. Ez 420 ezer magán- és mintegy 70 ezer biztosítást váltó flottagépjárművet jelent, szemben a tavalyi 700 ezret is meghaladó váltószámmal.

Az előző évinél közel 30 százalékkal kevesebb váltás oka elsősorban az elérhető megtakarítás alacsony, alig 4 ezer forintos átlagos idei mértéke, illetve az, hogy sok autós elfogadni látszik a biztosítója által küldött – néhány ezer forinttal emelkedő vagy stagnáló – jövő évi díjakat. Az előző évekhez hasonlóan idén is sokan jelenlegi biztosítójuknál kötik újra szerződésüket, illetve a biztosítóváltás kapcsán valamiféle kiegészítő terméket vásárolnak.

A váltásban továbbra is a Budapest környéki megyék (Pest, Fejér, Heves és Nógrád megye) lakosai a legaktívabb átszerződők, miközben a legkevésbé mozdulók az előző évekhez hasonlóan idén is Zala, Szabolcs és Békés megye lakosai. Bár a legtöbben az utolsó hétre hagyják a biztosítás intézését a kötelező biztosítási piac bizonyos mértékű átrendeződése már így is megfigyelhető. Idén olyan biztosítók szereznek nagy számban ügyfeleket, melyek az előző években kevésbé voltak sikeresek.

Rovatok