Index Vakbarát Hírportál

Alig megy majd charter jövőre

2013. november 26., kedd 07:58

Jövőre tovább szűkülhet a charterpiac, ugyanis a mintegy 1200 regisztrált hazai utazási iroda közül eddig mindössze 12 vállalkozott charteres utazásszervezésre, írta a Világgazdaság a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) nyilvántartása alapján.

A fő célpontok a törökországi Alanya, a görög szigetek és Mallorca. A charterező cégeknek a magasabb kockázat nyomán 20 százalék a kaució, de minimum 20 millió forint. A lista első három helyének sorrendjében nem történt jelentős változás. Az eddigi adatok szerint most is a Neckermann tette le a legtöbb kauciót, 2,3 milliárd forintot. Az IBUSZ a második 1 milliárd 50 millió forinttal, a harmadik pedig a Kartago Tours maradt kereken 1 milliárd forintos letéttel. Nem változtatott 880 millió forintos biztosítékán a Green Travel. Szintén marad a charterpiacon az Anubis, a Budavár Tours és az Apollon.

A Világgazdaság listáján túl a Sun&Fun Holidays is indít majd chartert 2014-ben, ahogyan azt az előző években is tette. Ezt az információt az MKEH egyelőre nem tette közzé honlapján, hiszen a hivatalban még javában tart a vagyoni biztosíték-igazolások feldolgozása. A Sun & Fun Holidays és a QBE Insurance közötti megállapodás szerint a cég 320 millió forintos vagyoni biztosítékkal rendelkezik 2014-ben.

Még beleszólhat a sorrendbe az Unitravel is, amely már meghirdette 2014-es útjait. „Most már sokkal óvatosabbak az irodák, nem kockáztatnak, a valós forgalomhoz igazítják a kauciót” – mondta a lapnak Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége szóvivője. A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit. A fennmaradó összegből pedig kártalanítják az egyéb jogosultakat.

Rovatok