Index Vakbarát Hírportál

Leminősítette Hollandiát az S&P

2013. november 29., péntek 08:17

Egy fokozattal 'AAA'-ról 'AA+'-ra rontotta Hollandia hosszú lejáratú adósságának besorolását az S&P. A hitelminősítő a kedvezőtlen növekedési kilátásokkal indokolta a döntést.

Az Európai Bizottság őszi előrejelzése szerint jövőre ugyan véget érhet a recesszió Hollandiában, az S&P azonban továbbra is aggasztónak tartja a növekedési kilátásokat, írja a Portfolio. A hitelminősítő szerint a holland gazdaság rosszabbul teljesít, mint várták, ezért egy fokozattal 'AAA'-ról 'AA+'-ra rontotta Hollandia hosszú lejáratú adósságának besorolását.

"Nem gondoljuk, hogy a reálgazdasági kibocsátás 2017 előtt meghaladja a 2008-as szintet, a nettó export pedig nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a gyenge belső keresletet" - írja a hitelminősítő. A kilátások azonban stabilak a kedvezőtlen növekedési és fiskális kilátásokat ellensúlyozza ugyanis az exportszektor erős teljesítménye, a nettó hitelezői pozíció és a magas egy főre jutó GDP.

Az Európai Bizottság őszi előrejelezése szerint a tavalyi 1,2 százalékos recesszió után idén egy százalékkal csökkenhet Hollandia GDP-je, jövőre azonban ismét növekedhet a gazdaság. 2014-re 0,2, 2015-re pedig 1,2 százalékos bővülést prognosztizál Brüsszel.

Rovatok