Index Vakbarát Hírportál

Ez volt az igazi rezsicsökkenés

2013. december 2., hétfő 07:53

Elvileg tovább is csökkenthető az orosz importgáz ára Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója szerint.

Hegedűs a Világgazdaságnak azt mondta, az októbertől elért, 20 százalékos csökkentésnél akár is tovább is faragható a Magyarországra érkező, orosz importgáz ára, az ilyen megállapodásban rögzítik, hogy a benne foglaltak milyen feltételek teljesülésekor, milyen indokkal, és mennyi idő elteltével tárgyalhatók újra.

Ekkor azonban a vevőnek is kell kínálnia valamit: például a korábbinál nagyobb mennyiség vásárlását, hosszabb időre szóló megállapodást, vagy kedvezőbb fizetési konstrukciót. A kedvezményt még az E.On harcolta ki a Gazprommal, de az E.On cégét megvárásló állami MVM alighanem még kedvezőbb gázárképletet szeretne.

Mivel a lakossági gázszolgáltatásban a tarifának az 55-60 százalékát teszi ki a gáz ára, a tarifa a rezsicsökkentés elrendelése nélkül is csökkent volna, hiszen a korábbi, piaci folyamatokat leképező ármeghatározás is ezt írta volna elő.

A gázcégek ettől függetlenül rossz bőrben vannak, Hegedűs szerint két-három évig talán még tartható a mostani helyzet, azután viszont már „történnie kell valaminek”.

Rovatok