no

Index Vakbarát Hírportál

Mellár Matolcsynak: Nem kell megsértődni

2013. december 5., csütörtök 12:37

"A jó híreknek természtesen mindenki örül, de az én szememben ezek az adatok nem annak a bizonyítékai, hogy egy hosszú távon fenntartható pályára állt a gazdaság" - mondta Mellár Tamás a Figyelőnek.

A közgazdász szerint évek alatt derülhet csak ki, hogy most tényleg fordulóponthoz érkeztünk-e. "Én úgy látom, hogy mesterséges élénkítés áll a folyamatok mögött, az erre visszavezethető problémák pedig egyszer kibuknak" - mondta. Az infláció lenyomása a rezsicsökkentéssel csak rövid távú, úgy járunk, mint 2005-2006 táján: akkor is állami közbeavatkozással próbálták meg felpörgetni a gazdaságot, végül kudarcba fulladt az ezt támogató adócsökkentési program.

Az egyensúlyi problémákat gyarapítja majd az MNB programjának költsége is. A költségvetést 5 százalék feletti kamattal lehet csak finanszírozni, miközben a jegybankon keresztül szinte ingyen jutnak hitelhez a cégek. Az alacsony hitelköltség persze örvendetes, de a két kamat különbözetét valakinek egyszer meg kell fizetnie. "Ne legyenek kétségeink, ez a valaki az adófizető állampolgár lesz" - mondta.

Mellár szerint a régóta nem látott mértékű,10 százalékos növekedés a beruházásoknál még nem ok a bizakodásra. A valóság ugyanis az, hogy az állam által finanszírozott beruházások szépítették meg a mutatót. Választási konjunktúra bontakozott ki, mint az elmúlt húsz évben minden választás előtt, vélte.

Matolcsy György múlt heti beszólására Mellár azt mondta, nem biztos, hogy meg kellene sértődni a kritikákon, hasznosabb lenne, ha néha meghallgatnák a jószándékú véleményeket. 

Rovatok