Index Vakbarát Hírportál

Már a kormánynak sem kell a 98 %-os adó

2013. december 16., hétfő 00:21 | aznap frissítve

A 2014. január 1-től szerzett végkielégítésekre és más, állásmegszűnéssel összefüggő jövedelmekre kivetett különadó 98 százalékról 75 százalékra csökken – ez derül ki egy olyan módosító indítványból, amit egy agráriumról szóló salátatörvényben elrejtve nyújtott be - Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, írja a hvg.hu.

A vidékfejlesztési miniszter, aki egyébként e témában nem illetékes, az indoklásban mindössze „technikai pontosítás”-nak nevezi a változtatást, amely pedig jelentős könnyebbséget jelenthet majd többek között mindazoknak az országgyűlési képviselőknek és polgármestereknek is, akik – a Fidesz választási győzelme esetén is – távoznak tisztségükből a parlamenti létszám csökkenése, illetve a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenné válása miatt, és nem mennek azonnal nyugdíjba.

A különadót 2010-ben – az Alkotmánybíróság többszöri határozata ellenére – a BKV egyik igazgatójának nagy összegű juttatása miatti közfelháborodásra hivatkozva vezették be a köztisztségviselők végkielégítésének, felmentési díjának és hasonló jövedelmeinek 2 millió forint, más közpénzből fizetett alkalmazottak, állami vállalati vezetők esetében 3,5 millió forint feletti részére.

Az ügy miatt többen pert indítottak és nyertek az Emberi Jogok Európai Bíróságánál, és többen nyertek is, nekik az állam vissza kell adja az adóval elszedett pénzt. Strasbourg szerint a válság nem mentség, ez az adó túlzott egyéni teher, és tulajdonjogot is sért.

A különadót először öt évre visszamenőlegesen vezették be 2010-ben, ezt a verziót azonban az AB éppen ezért elkaszálta. A kormány ezután csökkentette az Alkotmánybíróság jogköreit. Az adótörvényt minimális módosításokkal nyújtották be újra, de az AB azt megint visszautasította az emberi méltóság jogára hivatkozva. A törvény 2011-ben hatályba lépett legutolsó verziója szerint 2010 óta érvényes.

Rovatok