Index Vakbarát Hírportál

Ön hisz a bébirépában?

2013. december 18., szerda 11:56

Producepedia utánajárt, majd a Buzzfeed leleplezte a szomorú igazságot a bébirépáról: a bébirépa nem azért „bébi”, mert kihúzzák a földből, amikor még kicsi. A felnőtt répákat meghámozzák, kisebb darabokra vágják, és klórban áztatják a darabkákat, hogy szép, friss narancssárga színük legyen. Itt a Buzzfeed által készített video:

Producepedia.com: Így készül a bébirépa
A felnőtt répákat darabolják egyszerűen fel.

Először nagy teljesítményű gépekkel kitépik a répaföldön a répákat, majd begyűjtik, lemossák, levágják a zöld-barna részeket, és már dobják is a szalagra. Egy gép aztán 5 centis darabokra aprítja az egész répákat, kézzel kiválogatják a selejteket, majd egy gép bezacskózza a végterméket. A bébirépa tehát nem apró termetű vagy épp nagyon fiatal répa, nem termesztenek külön ilyen zöldséget.

A Wikipedia viszont mást mond róla. Az oldal szerint a bébirépa igenis csecsemő sárgarépa, és egyáltalán nem nagyobb répákból vágják, hanem akkorára nőnek, ahogy eladják őket. A zavar okát egyszerűen az adja, hogy a hasonló méretűre vágott mezei répákat szintén bébirépa néven forgalmazzák.

A magyar Bonduelle azt válaszolta az Index kérdésére, hogy ők Amsterdamer típusú sárgarépát dolgoznak fel, ami egy hengeres alakú, nem szerteágazó gyökeres fajta, és a répák betakarítását fiatalon végzik el.

Rovatok