Index Vakbarát Hírportál

Lehúzza a rolót a magyar Gallup

2014. január 8., szerda 13:02

Bezárta magyarországi irodáját a Gallup közvélemény-kutató – értesült a Portfolio.hu. A Magyar Gallupnál megerősítették az információt, azonban a döntés okát nem kívánták részletezni. Az amerikai tulajdonosi kör egy megbízott ügyvéd közreműködésével mindenkit elbocsátott a hazai közvélemény-kutatásokban évek óta nem aktív, de már 1990 óta itt lévő cég.

A magyar iroda szerint 20 ember dolgozott a cégnél. Annyit tettek még hozzá, hogy ezentúl az itteni ügyfeleiket a londoni irodából szolgálják ki. A nemzetközi Gallup oldalán található információk szerint a cég 1937 óta érdekelt Európában, jelenleg 7 másik fővárosban működtetnek irodát (Brüsszel, London, Berlin, Vilnius, Luxemburg, Bukarest, Varsó).

Az elmúlt pár évben nem találkozhattunk itthon túl gyakran a kutatócég nevével, rendszeres politikai közvélemény-kutatást ugyanis már nem készít, a legutolsó 2010. szeptemberi volt. Erről tanúskodik a cég honlapja is, ahol a legfrissebb hírek négy évvel ezelőttiek.

A Céginfo adatai szerint a kutatóintézet 2012-ben 587 millió forintos árbevételt ért el, melyből az exportértékesítés 585 millió forint volt. A rendelkezésre álló 2010-es és 2009-es adatokhoz viszonyítva jelentős árbevétel-csökkenés figyelhető meg. A látványosan csökkenő árbevétel mellett 212 millió forintos veszteséget termelt a cég 2012-ben. A Céginfo adataiból az is kiderül, hogy a Magyar Gallup 2011 márciusában szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáján.

Rovatok