Index Vakbarát Hírportál

Ha így folytatjuk, mindennek vége

2014. január 9., csütörtök 16:52

Ha az Európai Unió tagországai nem fogadnak el újabb, még szigorúbb tervet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, akkor elvesztik az esélyt arra, hogy megelőzzék a Föld légkörének pusztító felmelegedését, derül ki az Európai Bizottság Trends to 2050 tanulmányából a Napi.hu cikke szerint.

Ha minden úgy megy tovább, mint eddig, 2050-re nem lesz esélye annak, hogy az emberiség megelőzze a Föld átlaghőmérsékletének két Celsius-fokos emelkedését. Szakértők szerint egy ilyen felmelegedés az emberiség pusztulásával fenyegetne. A tanulmány úgy számol, az európai energiaszektor cégei évi 400 millió tonna szén-dioxidot pumpálnak majd a levegőbe, miközben 57 százalékkal nőni fog az energiaimport.

Környezetvédők szerint 2030-ra 40 százalékkal kéne mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátást ahhoz, hogy 2050-re összejöjjön a tervezett 80 százalékos mérséklés. Az IEA szakértői szerint ráadásul ez is csak 50-50 százalékos esélyt nyújtana arra, hogy az évszázad végére ne emelkedjen az átlaghőmérséklet két fokkal a mostani fölé.

Rovatok