Index Vakbarát Hírportál

Három percig sem lehet nyugtunk

2014. január 9., csütörtök 12:46

2013-ban több mint 300 ezer káresetet, vagyis csaknem kétpercenként egyet regisztrált a Generali Biztosító, összesen 35 milliárd forint értékben.

Lakáskárból volt a legtöbb, az összes káreset kétharmadát tették ki. Továbbra is Budapest számít az ország legveszélyesebb területének, a legtöbb kategóriában egy fõre vetítve is itt volt a legmagasabb a káresetek száma illetve értéke.

A legtöbb lakáskár Budapesten, Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád illetve Baranya megyében történt. A vezetékes víz által okozott (30%) és az üvegtörés-károk (26%) voltak a leggyakoribbak.

Tavaly sok kárt okozott a Heves községet és környékét megrázó 3,5 erõsségű földrengés több épületben keletkezett repedéskár, kéménykár, illetve sérült a vakolat.

Gépjármű-kárból 45 ezer volt a Generalinál, értékük meghaladta a 12,5 milliárd forintot. A legtöbb gondot az ütközéses, koccanásos balesetek okozták, de számos műszaki hibáról és rongálásról is érkezett bejelentés.

Egyre gyakoribbak a vad- és háziállat által okozott károk is: a biztosító egyik ügyfele például egy erdő melletti úton éjszaka vaddisznókat próbált kikerülni, amikor frontálisan ütközött a szemben, szabályosan közlekedõ autóssal. Az élet-, baleset- és egészségbiztosítások területén 31 ezer káresetet regisztrált a Generali, összesen 1,8 milliárdos értékben.

Rovatok