Index Vakbarát Hírportál

Kézmozdulatokkal trükköztek a brókerek

2014. január 14., kedd 10:52

Az FBI belső dokumentuma szerint a Wall Street-i traderek a derivatív piacot manipulálhatták, és előre ismert információk alapján kereskedtek, ami a Fannie Mae és a Freddie Mac állami jelzálog-finanszírozókat érzékenyen érinthette – szemlézte a Reuterst a portfolio.hu.

A hírügynökség birtokába jutott FBI dokumentum szerint a Wall Street-i kereskedők egyszerű módszerekkel, például kézmozdulatokkal, telefonok csengőhangjával és egyéb ehhez hasonló módszerekkel játszottak össze annak érdekében, hogy manipulálják a derivatív piacok egyes árfolyamait, illetve bennfentes információk alapján kereskedjenek a Fannie Mae és a Freddie Mac ellen.

Az állami jelzálogfinanszírozók hatalmas, piacmozgató ajánlatai előtt például pozíciót nyitottak a kereskedők, így az árfolyam változásából nyereségre tettek szert. Így viszont a Fannie Mae és a Freddie Mac megbízásai drágábban teljesültek, mintha nem tudtak volna a nagy ajánlatokról a kereskedők.

Az FBI információi egy amerikai nagybank korábbi magas beosztású alkalmazottjától és egy kanadai bank egyik alkalmazottjától származnak, illetve a nyomozóhatóság 2012 és 2013 között több kihallgatást is tartott banki alkalmazottak körében. Az amerikai bank egykori alkalmazottja szerint 50-100 millió dollárnyi nyereséget termelt a pénzintézetnek az előre ismert információk alapján történő kereskedés.

Az FBI napvilágra került dokumentuma egy újabb jele annak, hogy a szabályozók még nem hagytak fel a pénzintézetek átvizsgálásával. A Libor manipulációja miatt eddig Amerikában és Európában 10 bankot és pénzintézetet összesen 6 milliárd dollárnyi bírság megfizetésére köteleztek, de például a devizapiacok és az arany árfolyamának lehetséges manipulációját is vizsgálják.

Rovatok