Index Vakbarát Hírportál

Offshore cég veheti a magyar Praktikert

2014. január 15., szerda 10:12

Ismeretlen hátterű, off-shore tulajdonban levő cég jelentkezett be a magyar Praktiker cég megvételére – írja a Napi.hu. A barkácsáruház láncért korábban versenybe szállt szintén hazai cégcsoport ajánlatára az elmúlt év végéig nem válaszolt a német felszámoló.

Virgin-szigetek, végrehajtások

A csődbe ment német barkácslánc magyar cégét egy német felszámoló értékesíti - vagy legalábbis ő próbálkozik ezzel. A tavaly novemberben ajánlatot tett MPF Holding mellett egy másik magyar vállalkozás is bejelentkezett a cégért. A Napi.hu szerint az Eurogarden Kft. már ajánlatot tett a felszámolónak, de döntés az ügyben egyelőre nincs.

A vevő céget bajos elérni, mert honlapján csak egy mobiltelefon és faxszám található, a céginformációs rendszerben található e-mail elérhetőség pedig nem működik. A céges adatbázis tanúsága szerint a kiskunlacházai céget egy Camellon Ltd. nevű és a brit Virgin Islandon bejegyzett cég tulajdonolja. Árbevétele 2012-ben 1,7 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye viszont csak 5,3 millió forintot tett ki. A cégbírósági adatok szerint az elmúlt két évben NAV és egyéb végrehajtások is megjelentek cégről tudósító dokumentumokban.

Nyomott áron szállítottak be

Ez a vállalkozást ismerő piaci szereplők szerint nem lehet véletlen, hiszen az Eurogarden és csatolt vállalkozásai több magyarországi áruházláncnak voltak beszállítói - erről az Eurogarden honlapján is találni információt. Az Eurogardenről elterjedt hírek szerint rendkívül nyomott áron szállítottak többek közt a Tesconak és az Auchannak is. A sok bizonytalanságban egyetlen biztos pont az, hogy az Eurogarden egy tucatnyi cégből álló, gyorsan változó összetételű és nevű cégcsoport egyik eleme.

A kiskunlacházai cégcsoport székhelye a cégbírósági adatok szerint a Vasút utca 19-ben van. Itt működött több, végrehajtás alatt álló cég is, amelyek a Mráz Lászlóhoz és Mráz Tamáshoz köthetőek. A cégcsoporthoz tartozónak tartják többek között az Alföldi Festékgyár Kft.-t, amely a legutóbbi időben Magyar Alföld Festék néven - is - működött. Ez a cég több hazai áruházláncnak szállított festék termékeket meglehetősen alacsony áron. Napinak beszélő piaci szereplők és gyártók szerint olyan olcsón kínálják termékeiket, amelyek még a festék alapanyagainak árát sem fedezik - így nem csoda, ha egy sor multi tőlük vásárolt. (Több, magát megnevezni nem kívánó áruházlánc képviselője a Napi.h-nak elmondta, hogy hónapok óta megpróbálják "kilistázni" az Eurogarden cégeket, de egyszerűen nem tudják követni a céglapítások és megszűnések tempóját. Így megeshet, hogy ideig-óráig most is a beszállítói kör tagja egy, a cégcsoporthoz tartozó vállalkozás.)

A jéghegy csúcsa

A festékhez hasonló helyzet állt elő a szélvédőmosó folyadékkal is. A Mráz-cégek ebben is taroltak korábban, több hazai lánc tőlük vásárolt. Az autóápolási üzletágban érintett gyártók és kereskedők értetlenül nézték, hogy miként szerzi meg előlük a cég a több tízmillió forintos megrendeléseket. Egy, magát megnevezni nem akaró gyártó szerint a festék és ablakmosó üzlet csak a jéghegy csúcsa, mert az Eurogarden cégek virágföldtől elektronikai termékekig szinte mindenben érdekeltek voltak, s a csoport becsült forgalma - ÁFA nélkül természetesen - akár száz milliárdos nagyságrendű is lehetett. Ha ezek a híresztelések igazak, akkor cseppet sem véletlen, hogy üzleti fantáziát látnak egy saját barkácslánc működtetésében és fenntartásában is. Kérdés, hogy a Praktiker felszámolója elfogadja-e a magyarországi láncért általuk felkínált összeget.

Rovatok