Index Vakbarát Hírportál

Itt tartják a pénzüket az európai gazdagok

2014. január 17., péntek 15:01

Teljes vagyonuk több mint harmadát, pontosan 31 százalékát tartják ingatlanban az európai gazdagok a Wealth-X és a Savills friss felmérése szerint, írja a Napi.hu. Ezzel az aránnyal ők tartják a legtöbb pénzüket lakásokban és házakban, lényegesen többet, mint az amerikaiak. Arányaiban ugyanis éppen a tengerentúlon költenek legkevesebbet ingatlanra azok, akiknek vagyona meghaladja a 30 millió dollárt (6,6 milliárd forintot); pénzüknek csupán 7 százalékát fordítják erre.

Jelenleg közel 200 ezer UHNW (Ultra High Net Worth – extra magas vagyonú személy) él a világban, akik teljes vagyonuk közel ötödét (19 százalékát) tartják ingatlanokban. A Savills számításai szerint a világ teljes ingatlanpiacának értéke jelenleg 180 ezer milliárd dollár körül mozog, aminek durván 72 százaléka használatban lévő lakóingatlan. Értékét tekintve mindennek körülbelül három százalékát (5,3 ezer milliárd dollár értékben) birtokolja a legvagyonosabb réteg, akik átlagosan összesen 26,5 millió dollár értékben birtokolnak ingatlanokat.

Minden jel arra utal, hogy a jó helyen lévő ingatlanok továbbra is remek befektetések. A világ tehetős rétege ugyanis nem csak létszámban gyarapodik, de gazdagodik is, így egyre többet lesz hajlandó fizetni mondjuk egy Central Parkra néző New York-i penthouse-ért. A Wealth-X jóslatai szerint a 2018-ig 22 százalékkal nő majd az UHNW-k vagyona, akik közül a már említett európaiak mellett az ázsiaiak vásárolják leglelkesebben az ingatlanokat.

Érdekesség, hogy amíg a gazdag amerikaiak 99 százaléka az Egyesült Államokon belül vásárolt új ingatlant, addig a latin-amerikaiaknak 66, az afrikaiaknak pedig csupán 44 százaléka vett lakást vagy házat szülőföldjén. Ez is azt a korábbi megfigyelést erősíti, hogy a gazdagok igyekeznek a biztonságos vagy legalábbis annak vélt országok felé orientálódni.

Rovatok