Index Vakbarát Hírportál

Leminősítette Horvátországot a S&P

2014. január 24., péntek 13:59

Leminősítette Horvátország eddig sem befektetési ajánlású államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a vártnál gyengébb növekedési kilátásokkal indokolva a lépést, írja az MTI.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az eddigi BB pluszról egy fokozattal BB-re rontotta a devizában és hazai valutában kibocsátott hosszú futamidejű horvát államadósság osztályzatát. Az új besorolás kilátása stabil.

Indoklásában az S&P kiemelte, hogy új előrejelzése szerint - korábbi várakozásával ellentétben - a horvát gazdaság az idei év egészét is recesszióban tölti. A cég hangsúlyozta, hogy ez lesz a hatodik egymást követő recessziós év Horvátországban.

A Standard & Poor's becslése szerint a horvát hazai össztermék (GDP) tavaly 1 százalékkal csökkent. A hitelminősítő távlati prognózisa szerint az egy főre jutó, reálértéken számolt horvát GDP-érték a 2007-2016 közötti időszakban átlagosan legfeljebb 0,2 százalékkal nőhet évente, ami gyengébb teljesítmény a legtöbb EU-társállam gazdaságáénál.

Az S&P horvátországi növekedési várakozása a borúlátóbbak között van a City elemzői közösségén belül.

Rovatok