Index Vakbarát Hírportál

Zuhan a forint, 306 felett az euró

2014. január 24., péntek 12:56

Romlik a nemzetközi kockázatviselési hangulat, már tegnap is erősen beesett a forint árfolyama, de most tíz hónapos mélypontra kerültünk a 306,5 forint feletti euróval.

Mivel egyre mélyebbre süllyednek a vezetõ európai és amerikai részvényindexek, azaz fokozódik a kockázatkerülés, egyre nagyobb a leértékelõdési nyomás a feltörekvõ piacokon is. Ez jól látszik például azon, hogy történelmi mélypontra esett ma délelõtt is a líra, ötéves mélyponton a dél-afrikai rand és az orosz rubel, illetve négyéves mélyponton a súlyos belpolitikai kockázatokkal is terhelt ukrán hrivnya.

Ebben a környezetben a forint sem bír ellenállni a leértékelõdési nyomásnak, hiszen a mögöttes kamattartalma is rendkívül alacsonyra süllyedt már. Ahogy csökkennek a forintban adott kamatok, úgy lesz egyre kevésbé vonzó a befektetőknek. Emellett egyre olcsóbbá válik az esésére játszani is, azaz a forint további gyengülésében bízó pozíciót felvenni és tartani. Most kedden egyébként legújabban 0,15 százalékponttal, 2,85 százalékra csökkentették a Matolcsyék a hazai alapkamatot.

 

Rovatok