Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli ülés pénztárgép ügyben

2014. január 25., szombat 11:06

Rendkívüli ülést tart szombaton az online pénztárgépcserét felügyelő munkabizottság, miután az engedélyezési hivatal  két újfajta pénztárgép engedélyét vonta vissza -írta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy közleményben. A visszavonás 80 ezer kereskedőt érint, ami a kiskasszás piac 40 százalékét jelenti.

A munkabizottságban a NAV, az NGM, a pénztárgépeket engedélyező hivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az online pénztárgépre való átállással érintett fontosabb ágazatok képviselői vannak jelen, illetve részt vesznek az ülésen olyanok is, akik a pénztárgépek fejlesztésével, forgalmazásával, gyártásával foglalkoznak.

Az NGM közleménye arra nem tért ki, pontosan miről lesz szó a rendkívüli ülésen, de feltételezhető, hogy az engedélyek visszavonása miatt kialakult patthelyzetet értékelik és megoldási javaslatot dolgoznak ki a kormányzat és a piaci szereplők felé.

A gépek engedélyét azért vonta a vissza a hivatal, mert „lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók”. Az engedély visszavonás miatt sok kereskedő nem tudja majd tartani a január végi határidőt az átállásra, így ha nem ad hosszabbítást az NGM, akkor sokan eleshetnek az állami támogatástól.

Összességében eddig messze azok jártak a legjobban, akik nem hittek a kormánynak, és az utolsó utáni pillanatra halasztották a kasszabeszerzést, a szabályok ugyanis tavaly nyár óta szinte hétről hétre változnak.

Rovatok