Index Vakbarát Hírportál

Átlátszó: Garancsi és Nagy György az offshore gázbizniszben

2014. január 28., kedd 10:43 | aznap frissítve

A fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István és a Wallis-alapító Nagy György is szerepel a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban – írja az Átlátszó.hu.

A portál az Index hétfői cikke után foglalkozott a céggel. Mint hétfőn megírtuk, a távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Hogy levigye az árakat, a kormány rátenyerelt a nyugati irányból érkező olcsó gázforrásra, azt ígérve, hogy abból közintézményeket, megszorult távhőtermelőket segít. Segített is, ezzel egy időben viszont helyzetbe hozott egy homályos tulajdoni hátterű magáncéget is, a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-t (MET), amelynek korábbi neve Mol Energiakereskedő volt.

 

Az Átlátszó ciprusi, svájci és kajmán-szigeteki cégiratokra hivatkozva állítja, hogy a  MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-t tulajdonló svájci MET Holding AG-ben 50 százaléka van az RP Explorer Liquid Fund Ltd.-nek, amelytől a szálak hazai üzletemberekhez vezetnek.

A cégkapcsolatokat az Átlátszó az alábbi ábrán mutatja be, a nyíl a tulajdonos irányába mutat.

Megkerestük Garancsi Istvánt, aki előbb felvette a telefont, majd amikor megmondtuk, hogy az Indextől hívjuk, azonnal letette, és azóta ki van kapcsolva.

Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot Nagy Györggyel is (aki nem azonos a Biggeorge's tulajdonosával, Nagygyörgy Tiborral), de még nem értük el.

Rovatok