Index Vakbarát Hírportál

A világ egyik legnagyobb kockázata Putyin

2014. január 31., péntek 11:16

A mostani EU-s gondok semmiképp nem fogják felforgatni a világot - mondta világ egyik legelismertebb nemzetközi politikai-üzleti-gazdasági kockázatelemzője, a washingtoni székhelyű Eurasia Group kutatási igazgatója, David F. Gordon az alapblognak

Az USA vélt gyengesége is felbátorította az orosz elnököt, hogy külföldi expanziós politikába merjen kezdeni: mindenekelőtt megosztani igyekszik az Európai Uniót. Ezért gyakorlatilag diktátori hatalommal bíró Putyin és az általa létrehozott Oroszország az egyik legnagyobb globális kockázat manapság.

Stabil alapok Európában

Az európai helyzet megítélésének "egyik magyarázata, hogy a jelek szerint jó az együttműködés Angela Merkel német kancellár, mint a legbefolyásosabb európai politikai vezető és Mario Draghi, a legfontosabb európai pénzügyi vezető között. A másik magyarázat pedig a következő: bebizonyosodni látszik, hogy valójában erősebb az európai politikai szisztéma, sokkal stabilabb alapokon nyugszik a politikai-társadalmi rend az érintett tagállamokban, mint azt az elmúlt években hajlamosak voltunk feltételezni."

"Ettől függetlenül a feszültségek továbbra is ott lappanganak a felszín alatt: a fiatalok körében egész Európában elképesztően sok a munkanélküli, társadalmi problémákat szül az Európán belüli munkaerő-vándorlás, az Európába máshonnan irányuló migráció. Ez idegen-ellenességhez, a nacionalista pártok erősödéséhez vezet egész Európában" - mondta Gordon.

"Továbbá egymásnak ellentmondó szcenáriókban gondolkodnak a különböző uniós tagállamok az Európai Unió jövőjét illetően. És mégis mi azt állítjuk, hogy mindezt – legalábbis az idén – Európa kezelni tudja."

Putyin és az általa létrehozott Oroszország a fő baj

A legfőbb veszélyek közé viszont azért tették Putyint, mert "egyrészt Oroszországban nagyon erőteljes ütemben veszít népszerűségéből Vladimir Putyin, másrészt Oroszországot kemény, a korábbi évekhez képest sokkal súlyosabb gazdasági és valószínűsíthetően hamarosan pénzügyi problémák is nyomasztják. Putyin – mindezt megértve – a külföldi expanzió beindításával igyekszik ellensúlyozni a személyét és az orosz gazdaságot kikezdő kettős kihívást."

"Tulajdonképpen hirtelen indult be, csak néhány hónappal ezelőtt kezdett bele: előbb Ukrajnában, majd Szíriában. Aztán aktivizálta magát Irán ügyében, legújabban pedig igencsak agresszívnek látszik a nyomulási kísérlete Kelet- és Közép-Európában."

Putyin diktátorsága kiszámíthatatlan

"Az egyedüli vezető a világban, nagyon fontos szerepet játszó politikusok között, aki abszolút ura országának, aki fölött nincs ellenőrzés, akinek nem kell keresgélnie és találnia valamiféle konszenzust ahhoz, hogy döntéseket hozzon. Az európai demokráciákban – ezt magyarázni sem kell – ilyesmi elképzelhetetlen, itt Amerikában Obama elnököt bármikor megbéníthatja a kongresszus. Hiába van a japán parlamentben kétharmada Abe Shintaro miniszterelnöknek, ettől még nem tehet meg bármit, amit csak akar, a megannyi, a demokráciát szavatoló fék és ellensúly miatt. Ma már Kínában is elképzelhetetlen, hogy egyetlen személy uralja a politikát. A világ országaiban kollektíven hoznak döntéseket. Az egyetlen kivétel Putyin Oroszországa."

Nagyon nyomul Európára, de jó eséllyel hiába

Az Eurasia Group kutatói nagyon komolyan veszik ,hogy Putyin "láthatóan nyomul Európára. Feltételezi ugyanis, hogy a maga javára fordíthatja az eurózónát és az Európai Uniót valóban gyötrő problémákat, kihasználhatja, hogy egymásnak ellentmond egy sor európai uniós tagállam jövőképe."

Több helyen a társadalmi elégedetlenség egyfajta alternatívájaként próbálják pozitívan bemutatni a mai Oroszországot. "Putyin Oroszországa – ezt a magyar eset kiválóan bizonyítja – mindent megtesz, hogy egymással szembefordítsa az Európai Unió tagállamait. Ehhez van is közönsége azokban az európai uniós országokban, ahol a közvéleménynek elege lett abból, hogy Brüsszel beleszólhat a mindennapi életbe. Ez vonatkozik Magyarországra, de vonatkozik az említett Lettországra, s különösen Ciprusra és néhány más államra is. Putyin ezzel tisztában van, és ezt igyekszik meglovagolni."

Az Unió megosztására irányuló putyini kísérlet végül azonban szerintük nem fog eredménnyel járni. "Hiszen mindeközben folytatódik az orosz gazdaság térvesztése, sokasodnak az orosz gazdasági-pénzügyi problémák és a külföldi expanzió önmagában véve nem állítja meg Putyin népszerűségének további hanyatlását."

Rovatok