Index Vakbarát Hírportál

Az MVM veszélyezteti az olcsó gázt

2014. február 5., szerda 14:36

Több 10 milliárd forintnyi, évekkel korábban kifizetett „ingyengáz”  érkezhet Magyarországra a hosszú távú gázszerződés 2015-ös kifutását követően, a kontraktus újrakötésére pedig a kormányzati elképzelések szerint 2018 előtt biztosan nem kerül sor – írja csütörtökön megjelenő számában a Figyelő.

Beragadt a gáz

A hazai gázfelhasználás visszaesése miatt az elmúlt öt évben durván egyévnyi fogyasztásnak megfelelő mennyiséggel kevesebb energiahordozót vett Magyarország a Gazpromtól, mint amennyire kötelezettséget vállalt. Az importigény egyre nagyobb részét képes nyugatról is fedezni az ország, ezért a durván 10 milliárd köbméternyi beragadt orosz gáz akár 3-4 évre is elegendő lehet a hazai igények fedezésére.

A hároméves türelmi időt pedig Magyarország akár még előnyére is fordíthatja: okos energiapolitikával versenyelőnyre is szert tehetünk a többi régiós országgal szemben – írja a hetilap.

A kockázat: az MVM

Az egyetlen kockázati tényezőt ennek megvalósulásában az állami szerepvállalás növelésére vonatkozó kormányzati törekvések jelentik: ha az MVM nagyon rátelepszik a piacra, könnyen belefuthatunk egy az 1996-oshoz hasonlóan rossz szerződésbe, ami újabb több évtizedes béklyót jelentene.

A kifutó szerződés egyik legérdekesebb pontja egyébként az, hogy az át nem vett mennyiséget elvileg teljes egészében ki kellett volna fizetnie a kontraktust aktuálisan kezelő nagykereskedőnek (tehát tavalyig az E.On-nak, majd az MVM-nek). A különböző szerződésmódosítások miatt erre egész biztosan nem került sor. Jó néhány 10 milliárd forintnyi kifizetett, de át nem vett gáz így is lehet a rendszerben.

Rovatok