Index Vakbarát Hírportál

Most fizetik ki a becsődölt takarék ügyfeleit

2014. február 6., csütörtök 15:27

Készenléti rendőrök őrzik a Savaria Takarékszövetkezet fiókjai előtti közterületet. A szombathelyi frisss.hu úgy tudja, azért, mert épp a csődött jelentett Körmendi Takarékszövetkezet nagyobb betéteseinek kifizetése zajlik.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet a 2012-es adatok alapján a 15. legnagyobb volt a 128 hazai szövetkezet között és közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezett. Az elmúlt években a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet túlzott módon növekedett, hitelállománya több mint kilencszeresére, a betétállománya több mint ötszörösére emelkedett 2009 és 2012 között, miközben a tőkéje kisebb mértékben növekedett. A fiókjainak száma is megugrott: a körmendi székhely mellett a szombathelyi, egyházasrádóci és zalaegerszegi fióktelepe mellett 2010–2013-ban hét újat jegyeztek be a cégadatokban.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket. Az egymillió forintig terjedő kártalanításokat múlt hét péntektől kézbesíti a Magyar Posta. Az egymillió forint feletti kártérítésre jogosult ügyfelek szintén péntektől kapják lakcímükre a postai értesítőt. A kártalanítás teljes összege meghaladja a 22 milliárd forintot.

Egymillió felett 5 millió forint kártalanítási összegig a betétesek szintén péntektől kapták kézhez az OBA Betétbiztosítási Kártya használatához szükséges titkos PIN kódot, pár nap múlva pedig magát a kártyát. A pénzügyi elszámolást tartalmazó levélek kézbesítését szintén még a múlt héten kezdte meg a Posta. A kártyával az OTP Bank pénzkiadó ATM automatáiból és fiókjaiban, illetve a Postán lehet pénzt felvenni.

Az 5 millió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő betétesek is megkapták az előző héten a kifizetési elszámolást, amellyel a megjelölt takarékszövetkezeti fiókban hétfőtől juthatnak hozzá a pénzükhöz. Vélhetően ez zajlik jelenleg a Savaria Takarékszövetkezet szombathelyi fiókjaiban is, írta a frisss.hu.

Rovatok