Index Vakbarát Hírportál

Fideszes bankár pereli az államot Strasbourgban

2014. február 8., szombat 09:34 | aznap frissítve

A Mohácsi Takarék Bank részvényesei a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, hogy állapítsa meg, a törvényhozók kárt okoztak a takarékszövetkezetek tulajdonosainak, amikor a múlt év nyarán a parlament államosította a Takarékbankot. A keresetet Pávkovics Gábor fideszes önkormányzati képviselő, a mohácsi pénzintézet igazgatója és egyik tulajdonosa is aláírta, írja a Népszabadság.

Pávkovics ugyanakkor nem tartja elhibázottnak a kormány döntését, mert szerinte is nagy probléma, hogy a külföldi pénzintézetek folyamatosan kivonják a pénzüket Magyarországról, a takarékszövetkezetek pedig nem működnek elég hatékonyan együtt. "A kormány úgy gondolta, hogy meggyorsítja ezt a folyamatot (az együttműködés kialakítását), és erőszakosan lépett. Talán, ha én döntök, én is ezt teszem" – mondta Pávkovics.

Pávkovics szerint a takarékszövetkezetek tulajdonosainak mindenképpen kártérítés jár. "Ha szükség van egy útra, s emiatt az állam kisajátítja valakinek a telkét, azért kártérítés jár. Járjon ezért is!" – fogalmazott. Pávkovics egyébként biztos abban, hogy strasbourgban győzni fognak, ahogy abban is, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénysértőnek találja majd a takarékszövetkezetekről szóló törvényt. A képviselő szerint ennek ellenére a kormány, ha vargabetűkkel is, de eléri majd amit akar.

Rovatok