Index Vakbarát Hírportál

Kétharmad szerint a kormány miatt gyengül a forint

2014. február 12., szerda 21:34

Kedden arról kérdeztük a Voks 14 okostelefonos applikáció felhasználóit (ha kíváncsi, itt letölthető: iOSAndroid - utóbbi mérete kis módosítás után 16 megáról 1,4-re csökkent, szóval sokkal több telefonra lehet telepíteni), hogy vajon ki lehet a felelős a forint utóbbi időben tapasztalható gyengüléséért: a kormány, a törökök vagy a spekulánsok?

Összességében a válaszadók majdnem kétharmada (65 százalék) véli úgy, hogy a kormány hibájából gyengül a forint. 19 százalék szerint a spekulánsok állnak a folyamat mögött, míg a török kormányt csak 4 százalék hibáztatja.

A nők, közülük is a 30 évesnél idősebbek sokkal inkább tartják felelősnek a kormányt (79 százalék), mint a fiatal férfiak (57 százalék). További érdekesség, hogy minél idősebb a válaszadó, annál inkább a kormányt tartja felelősnek a forint gyengülése miatt.

A baloldali szavazók nem meglepő módon a kormányt hibáztatják (az MSZP-seknél például 90 százalék fölött van ez az arány), míg az LMP és 4K szimpatizánsai között az átlagnál nagyobb a bizonytalanok aránya. A jobbikosok megosztottak, ugyanannyi – 44 százalék – a kormányt és a spekulánsokat hibáztatók aránya, míg a Fidesz-pártiak leginkább a spekulánsokban látják a gyengülés okát. 63 százalékuk szavazott erre, míg a kormány felelősségére csak 9,8 százalék. 

A felmérés eredménye nem reprezentatív, az alkalmazás használóinak véleményét tükrözi.

Rovatok