Index Vakbarát Hírportál

OTSZ: Nem legitim az új tulajdonos

2014. február 14., péntek 11:47

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséget (OTSZ) nem lepte meg, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta érvényesnek találta a Takarékbank többségi részvénycsomagjára benyújtott egyetlen ajánlatot, miután az egész értékesítési eljárás úgy folyt le, mintha azt kizárólag egy vevőjelöltre szabták volna, közölte Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója.

Az állami vállalatok szerdán érvényesnek nyilvánították a Takarékbank közel 55 százalékos részesedésére érkezett ajánlatot, megkezdték az egyeztetéseket a pályázóval, és a tervek szerint március 20-ig megkötik az adásvételi szerződést. Bár az eljárás ezzel az utolsó szakaszba lépett, a Magyar Posta és az MFB továbbra sem árulja el, kinek tervezi értékesíteni a Takarékbank többségét, és ezzel együtt kinek adná át az irányítást a százhúsz takarékszövetkezet felett, írta a Népszabadság.

A Takarékbankra az a Magyar Takarék Zrt. nyújtott be ajánlatot, amelyben az FHB Jelzálogbank mellett érdekelt a Vojnits Tamás, a takarékszövetkezeti szektor átalakítását levezénylő kormánybiztos és egyben a Takarékbank tavaly nyáron kinevezett elnöke által vezetett EHPSZ Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft. is, amely az MFB tulajdonában van.

Az OTSZ közleményében azt írta, sajnálatosnak tartja, hogy a szövetkezeti hitelintézeti kör erősítése, fejlesztése céljára biztosított 100 milliárd forintos állami tőke a szövetkezeti hitelintézetekre hivatkozva, a profitcentrum központi bankba történő áthelyezésének kihasználásával valójában egy magán érdekeltségi körnek jelenthet vagyoni előnyt. Ezt az összefonódást példázhatják a pályázat kapcsán felmerült összeférhetetlenségi kérdések is, amikor a jogszabály előkészítésében és végrehajtásában, a pályázat előkészítésében és értékelésében, illetve a vélhető pályázó tulajdonosainak takarékbanki tisztsége kapcsán ugyanaz az érdekkör lelhető fel.

Varga Antal szerint a pályázat nem szolgálja a korábban megfogalmazott állami célok elérését, és az ígéretekkel, illetve a vonatkozó kormányhatározattal szemben a tenderen nem részesítették előnyben a szövetkezeti hitelintézeteket sem. A takarékok döntő többségét képviselő érdekvédelmi szervezet ügyvezető igazgatója szerint az OTSZ érvénytelennek tekinti a pályázatot, illetve annak eredményét, az adásvételi szerződés aláírása esetén pedig nem tekinti a Takarékbank legitim tulajdonosának az MFB és a Magyar Posta tenderén egyedül ajánlatot benyújtó céget. Emellett megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy magyar és akár az uniós fórumokon jogorvoslatot kapjanak – tette hozzá.

Rovatok