Index Vakbarát Hírportál

Trükkel csökkent az államadósság

2014. február 17., hétfő 14:16 | aznap frissítve

2013 végén 79 százalékos volt a GDP-arányos államadósság, egy évvel korábban 79,8 százalékon, egy negyedévvel korábban pedig 80,2 százalékon állt az adósságráta. Ez ugyan javulás, de eléggé megtévesztő. 

 

Tavaly év végére több okból is várható volt az adósságcsökkenés, ami viszont nem tükrözi az államadósság valódi tendenciáját – írja a Portfolio.hu.

Az alacsony gazdasági növekedés és az alacsony infláció mellett ugyanis nem életszerű, hogy az adósságráta csökkenjen. (Az utóbbi hetek forintgyengülése sem tett jót az adósságrátánák, de ez most a tavaly év végi adat, amit a forint mostani mozgása nem befolyásol.)

A lényeg, hogy a látszólag lehetetlen adósságcsökkenés úgy jött össze, hogy az állam likvid pénzügyi tartalékai közben csökkentek. Ha az állam fent kívánta volna tartani a likvid tartalékok szintjét, akkor a GDP bő 3 százalékát kitevő extra állampapír-kibocsátást kellett volna végrehajtania, amivel a mutató 82 százalékra emelkedett volna.

Ha az év végi furcsa forintbeállítási akció sem történt volna meg, akkor a mutató közel 82,5 százalékon állna. Vagyis az államadósság 2,7 százalékkal nagyobb lenne. 

Rovatok