Index Vakbarát Hírportál

A MET-é lehet a Dunamenti Erőmű

2014. február 19., szerda 16:51

A Dunamenti Erőmű Zrt. csütörtöki közgyűlésén határozhatnak a társaság sorsáról. A Világgazdaság információi szerint a tőkehiányban szenvedő cég főtulajdonosa, a GdF Suez előzetesen már megállapodott arról, hogy érdekeltségét a MET csoport valamely tagjának adja el. A MET-nél a lehetséges vásárlásra vonatkozó kérdésre nem válaszoltak.

A kisebbségi tulajdonos MVM Zrt. szóvivője, Felkai György arról tájékoztatta a lapot, hogy az MVM eddig elutasította a Dunamenti Erőmű minden tőkeemelési kérését, és most sincs szándéka ilyen lépésben részt venni. Viszont az sem merült fel, hogy az MVM kiszállna az erőműtársaságból. A Dunamenti már tavaly nyári sajtóhírek szerint nagy bajban volt: a GdF Suez azt mérlegelte, hogy a végleges bezárás elkerülése érdekében esetleg átszervezi a Dunamenti működését, és több ütemben csoportos létszámleépítést indít.

A helyzet azóta sem javult, a Világgazdaság úgy tudja, a GdF a MET mellett több, lehetséges vevőjelölttel is tárgyalt. "Ha a Dunamenti Erőmű valóban a MET-hez kerül, és új tulajdonosától megfelelő áron jut évi 1,5-2 milliárd köbméter gázhoz, akkor akár gazdaságossá is válhat az egyébként leállítandó áramtermelése. Ez az erőmű látja el hővel a Mol százhalombattai finomítóját" - írta a lap.

A MET volt az egyik főszereplője az offshore gázvásárlós történetnek is, amelyről néhány hete beszámoltunk. Az állami MVM leánya aukción kívül hozzáférést kapott a kormánytól az olcsó nyugati gázvezetékhez, majd az a gáz és a kapacitás jelentős részét olcsón átadta az offshore hátterű MET-nek.

Később az átlátszó.hu kiderítette, hogy a cég mögött többek közt az egykori Wallis-alapító Nagy György és Garancsi István, a Videoton tulajdonosa áll. Az ügyletet Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egykori energetikáért felelős helyettes államtitkára az Indexnek adott interjújában tisztességtelennek nevezte. Jelenleg az ügyben az NFM-től és a MET-től is válaszokra várunk.

Rovatok