Index Vakbarát Hírportál

Sokat veszít Ukrajnán Magyarország legnagyobb hitelezője

2014. február 21., péntek 08:19

A feltörekvő piacokra fókuszáló Franklin Templeton alapkezelő az elmúlt pár hétben méretes veszteséget volt kénytelen elkönyvelni több milliárd dolláros ukrán állampapír pozícióján - írja a portfolio.hu a Financial Timesra hivatkozva. A cikk emlékeztet arra, hogy az ukrán kötvényhozamok látványosan emelkedtek (és ezzel párhuzamosan árfolyamuk zuhanásnak indult).

A Franklin Templeton – amely Magyarország kimagaslóan legnagyobb hitelezője – összesen 6,4 milliárd dollárnyi ukrán, dollár alapú állampapírt birtokol, ami az ország nemzetközi dollárkötvény-állományának a harmada. Az alapkezelő néhány alapja még a tavaly év végén is vásárolt ukrán államkötvényeket, mielőtt még az összecsapások megrázták volna a piacokat.

A dollárban kibocsátott ukrán államkötvények hozamai egyszerűen felrobbantak. A júniusban lejáró, 1 milliárd dollár összértékű dollárkötvény hozama 34 százalékra ugrott a január elején látott 6 százlékos szintekről. De volt olyan, hogy ez a rövid hozam 42 százalékon is állt, ami soha nem látott csúcs. A Michael Hasenstab által kezelt alapok december végére 3,8 milliárd dollárnak megfelelő ukrán dollárkötvényt tartottak névértéken - írja a brit üzleti napilap.

Az ügyre rálátó forrás név nélkül úgy nyilatkozott az FT-nek, hogy a Franklin Templeton ellenállhat a portfólióját ért csapásnak. Az alapkezelő ugyanis rendelkezik akkora kitettséggel az országban, hogy megtartsa azokat, amíg szükségesnek látja. A Financial Times arra is emlékeztet, hogy Mark Mobius Templeton-elnök legutóbb azt hangsúlyozta: Ukrajna egyedülálló helyzetben van, az oroszok és az európaiak is segíteni akarnak rajtuk.

Más befektetők épp lehetőséget látnak a magas hozamokban (és alacsony árfolyamú kötvényekben). Hans Humes, a Greylock Capital alapítója (ami arról híres, hogy kényes papírokba fektet) elárulta: megduplázta ukrán kitettségét ezen a héten. Elismerte ugyan, hogy jelentős a negatív kockázat, amennyiben egy igazi katasztrófa következik be. Ez azonban nem valószínű meglátása szerint, a mostani helyzet nem fordul polgárháborúba, ezért nem lesz államcsőd (törleszteni tudja a júniusi kötvénylejáratot).

Rovatok