Index Vakbarát Hírportál

Pénzt nem, csak ígéretet kap a csőd szélén billegő Ukrajna

2014. március 3., hétfő 10:57

A nyugati országok egyelőre csak ígérik a pénzügyi segítséget, pénzt viszont még nem utaltak Ukrajnába – ez derült ki a G7-ek reggeli nyilatkozatából. Az Egyesült Államok, Japán, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Kanada pénzügyminiszterei az írják, hogy

támogatjuk Ukrajnát az IMF-fel folytatott tárgyalásai során, melynek célja egy mentőcsomag megalkotása és a szükséges reformok véghezvitele. Az IMF támogatása kulcsfontosságú lesz a többi pénzügyi forrás (a Világban, az EU és a kétoldalú források) megnyílása miatt is.

Hétfőn Ukrajnába érkezik az Európai Bizottság és az IMF csapata, amelyek próbálják felmérni az ország finanszírozási igényét. A G7-ek hétfői nyilatkozatából úgy tűnik, hogy az IMF-fel való megállapodás lesz az elsődleges, tehát kormányközi alapon csak akkor küldenek még sürgősségi pénzt, ha már megvan a megállapodás a valutaalappal

A baj csak az, hogy Ukrajnának már nincs sok ideje. Bár a pontos számokat nem ismerni, de a legtöbb becslés szerint már ezen a héten elfogyhat a deviza az ukrán államkasszából. Ha nem marad elég devizafedezet, és az ukrán kormány csak a hrivnya nyomtatásából fedezheti folyó kiadásait, bármikor megindulhat a hiperinfláció.

Az ukrán CDS-felár – ami azt követi, hogy a befektetők mennyi tartják valószínűnek, hogy az ország csődbe megy – visszaesett ugyan, amióta szóba jött a nyugati mentőcsomag, de még mindig nagyon magas. Az ugyanis továbbra sem tiszta, hogy időben hozzájutnak a pénzhez – ahhoz, hogy az IMF átküldje a pénzt, még meg kell győződniük arról, hogy a kormány meg is tartja a reformígéreteit.

A tárgyalások csak kedden kezdődnek az IMF és az új ukrán kormány között. Az országnak legalább 15 milliárdos dolláros hitelkeretre van szüksége, de hosszú távon még ennél is nagyobb, nagyjából 35-40 milliárd dollár lehet a hiteligény.

Rovatok