Index Vakbarát Hírportál

Nyakunkon a mákhiány!

2014. március 11., kedd 18:08

A GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson és a TPI Enterprises Australia gyógyszergyártók arra figyelmeztetnek, hogy Ausztráliának, a világ orvosi célra mákot termelő első számú országának növelnie kell valahogy a mák termőterületét, különben hiány alakulhat ki a növényből, és felmennek az árak, írja a CNBC.

A mák olyan anyagokat tartalmaz, melyeket a fájdalomcsillapítók előállításához szoktak felhasználni. A fájdalomcsillapítók globális piaca pedig a feltörekvő államok középosztályainak növekedésével folyamatosan bővül, és ehhez további mák készletekre van szükség. Ha nem lesz több mák, akkor drágulásra kell számítani.

A fájdalomcsillapítók kereslete több mint megháromszorozódott 1993 és 2012 között, ma már napi 14 milliárd adag.

Ausztráliában csak Tasmániában termesztettek eddig mákot, de most a gyártók azzal kísérleteznek, hogy a kontinensen is termesszenek, mivel Tasmániában véges a termőterület, és aszály és komoly vihar is pusztított már a régióban. A tasmániai farmerek viszont nem támogatják azokat az elképzeléseket, melyek szerint a szigeten kívül is lehetne orvosi célra mákot termeszteni, mivel így monopóliumuk és keresetük is veszélybe kerülne.

A canberrai kormányt ugyanakkor egyfelől más ausztrál régiók is nyomják, hogy ők is bevezetnék az orvosi célú máktermelést, emellett pedig a nagy gyógyszergyártók is hangsúlyozzák, veszélybe kerülhet Ausztrália helye a világpiacon, ha nem lépnek. Az orvosi célú máktermelést az ENSZ szabályozza, és Ausztrália a kevés állam egyike, ahol lehet orvosi célra mákot termelni.

Rovatok