Index Vakbarát Hírportál

Megalkották a tökéletes kereskedőgépet?

2014. március 11., kedd 15:45

 A Virtu Financial egy olyan tőzsdei kereskedő cég, amely elképesztően eredményes a tőzsdén: az elmúlt 5 évben csupán 1 olyan napot zártak, amikor veszteséget termelt a cég által működtetett rendszer, túlélték a nagy tőzsdei zuhanást, a 2010-es flash crash-t, de nem is akárhogyan, szinte minden egyes nap nyertek a részvényeken, nyersanyagokon és devizákon – írja a Portfolio.hu.

De mi a siker titka?

Mit csinál a cég?

A Virtu a világ egyik vezető árjegyzője, amely gyakorlatilag azzal keres pénzt, hogy nagy mennyiségben jegyez árat részvényekben, nyersanyagokban, devizákban és különböző értékpapírokban. A világ 30 országában több mint 210 tőzsdén, több mint 10 ezer különböző instrumentumban jegyeznek árat, bevételeik a vételi és az eladási oldal közötti "árrésen", a spreaden keletkezik. A Virtu árjegyzése "piac semleges", vagyis a tevékenységük nem függ attól, milyen irányba mozognak az adott termékek.

A bevételek kisebb része (kb. 5 százalék) kamatokból és osztalékokból származik, ami az után keletkezik, hogy a cég akár hosszabb ideig is a számláin tart különböző értékpapírokat.

A vállalat az elmúlt években folyamatosan növelte bevételeit és stabilan nyereségesen működött. A Virtu tavaly már 665 millió dolláros árbevételt és közel 183 millió dolláros adózott eredményt ért el.

Tőzsdére viszik a céget

A nagyfrekvenciájú kereskedéssel foglalkozó Virtu tőzsdei kibocsátást tervez, amelynek keretében 100 millió dollárt vonnának be, a jegyzést a Goldman Sachs, a J.P. Morgan és a Sandler O'Neill+Partners bonyolítja le. A vállalat A-sorozatú részvényeit viszik tőzsdére, a B-, C- és D-sorozat (más-más szavazati joggal rendelkeznek) a Virtu mostani tulajdonosainál marad. A jegyzési ár egyelőre nem ismert.

Rovatok