Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokkal tartozik volt dolgozóinak a Malév

2014. március 12., szerda 09:08

Több mint két évvel a magyar légitársaság csődjét követően, a Malév utcára tett 1104 dolgozója közül csak alig páran kapták meg a felmondási időre szóló fizetésüket és a végkielégítésüket, írja a Népszabadság. Az volt dolgozók nagyon elkeseredettek, tüntetéssel fenyegetnek és Orbán Viktorhoz fordultak nyílt levében.

Az egykori Malév-dolgozók összesen  12,1 milliárdot követelnek a Malévtól, ebből 9,7 milliárd forint az elismert igény. Kifizetésre eddig 0,9 milliárd forint került az Országos Bérgarancia Alapból. Innen maximum öthavi bruttó átlagkeresetet lehet kifizetni, 1 millió 13 ezer forint felső határig, ami a dolgozók jelentős részénél a felmondási időre járó bért sem fedezi. Az összes elbocsátott munkavállalóból összesen 64 kapta meg teljes mértékben a neki járó pénzt.

Demeter Csaba, a magyar pilótákat tömörítő szakszervezet vezetője a Népszabadságnak azt mondta, átlagosan az összes nekik járó pénz nyolc százalékát kapták meg. Az olyan pilótáknak és utaskísérőknek, akik több évtizede a Malévnál dolgoztak, több millió forinttal tartozik a légitársaság. Háromszázan már pert is indítottak, és azt remélik, a bíróság megállapítja az állam mögöttes felelősségét.

Ha a csőd pillanatában a Malév 100 százalékig állami tulajdonban lett volna, akkor a költségvetésből kellene kifizetni a volt dolgozóit, azonban néhány százalékban az orosz Vnyesekonombanké volt a cég, ezért nem köti ilyen szabály az államot.

Rovatok