Index Vakbarát Hírportál

Ömlik a tőke Oroszországból

2014. március 18., kedd 08:01

Londoni elemzők szerint ömlik ki a tőke az orosz gazdaságból az ukrajnai válság kiéleződése óta – írja az MTI. A tőkemenekítés csak az idei első negyedévben meghaladhatja az éves orosz hazai össztermék (GDP) 3 százalékát.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak becslése szerint az év kezdete óta nettó 50 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki Oroszországból a magánszektorbeli intézményi befektetők, ami az éves orosz GDP-érték 2,5 százaléka. Ha ez így marad, akkor a becslések szerint a kivont tőke mértéke az éves orosz GDP 3,2 százalékát is elérheti..

A Capital Economics londoni elemzői összehasonlításképpen felidézik, hogy 2013 egészében nettó 63 milliárd dollár tőkét vontak ki Oroszországból a befektetők. A cég szerint még a tőkekivonás jelenlegi üteme mellett sem valószínű fizetésimérleg-válság kialakulása az orosz gazdaságban, mivel az orosz jegybanknak - jóllehet az év eleje óta hozzávetőleg 35 milliárd dollárt adott el - még mindig csaknem 490 milliárd dollárnyi devizatartaléka van.

Ha azonban a tőkekivonás hosszabb ideig - például hat hónapig - folytatódik, vagy üteme még tovább gyorsul, akkor az orosz pénzügyi mérleg már jelentősen meggyengülhet és még idén jöhet a recesszió - áll az elemzésben.

Más elemzők szerint is veszélyes játékot játszanak

A Goldman Sachs (GS) közgazdászainak becslései szerint idén eddig nettó 45-50 milliárd dollár tőke távozhatott az orosz gazdaságból, ami meghaladja az első negyedévi nominális hazai össztermék 10 százalékát.

A GS 3 százalékról 1 százalékra rontotta az orosz gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését, azzal a véleményével indokolva a felülvizsgálatot, hogy a gyorsuló tőkekivonás miatt már az idei első negyedévben is valószínűleg jóval elmarad a nemzetgazdasági szintű beruházási érték a korábban várttól.

A Standard Bank elemzői szerint Oroszországnak az olajárak lenyomásával lehet "igazán nagy ütést bevinni". Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok máris fokozza az erre irányuló nyomást, mivel a napokban - hosszú évek óta először - saját stratégiai tartalékaiból bocsátott olajat a piacra.

A Standard Bank elemzői a potenciális hatás illusztrálására kimutatták, hogy tizenkét évvel ezelőtt 22 dolláros hordónkénti világpiaci olajárra volt szükség az orosz szövetségi költségvetés egyensúlyban tartásához, ma ez az árküszöb közelebb van a 110 dollárhoz.

Ha ebben a helyzetben a nyersolaj hordónkénti árfolyama 80 dollárra, vagy ez alá zuhan, az mély recesszióba sodorja az orosz gazdaságot, az orosz államháztartási és folyómérleg-egyenleg jelentős deficitbe fordulna, és még tovább gyorsulna a tőkemenekítés.

Rovatok