Index Vakbarát Hírportál

Nagyon megszerették az áfát

2014. március 19., szerda 16:17

Folytatódik az áfaemelési trend az Európai Unióban, állapítja meg az Ernst &Young adótanácsadó cég tanulmánya. A 2008-ban kirobbant világgazdasági válság előtt az EU-ban 19,4 százalékos volt az átlagos áfakulcs, ez idénre 21,4 százalékra kúszott fel. A legmagasabb egyébként Magyarországon, ahol 2012 eleje óta 27 százalék.

Az áfa mértékének és az áfa szabályainak a változtatása is gyakori. Az EU-ban tíz olyan ország lesz, ahol az áfa mértéke vagy köre idén vagy jövőre módosul.Ezzel párhuzamosan Európában és világszinten is egyre gyakoribbá vált az áfa-szabályok változása. A csaknem száz vizsgált ország felében évente legalább egyszer, az államok 20 százalékában azonban akár 2-3 alkalommal is módosul a szabályozás – derül ki az EY nemzetközi tanulmányából.

Az áfa emiatt egyre fontosabb bevételi forrása lesz az országoknak, amelyek ezért érdekeltek abban, hogy be is szedjék, amire igényt tartanak.Minden korábbinál átfogóbb és szigorúbb ellenőrzésekre kell készülniük a cégeknek világszerte. Egyre automatikusabbá válik a különböző államok adóhatóságai közötti információcsere.

„A nagyadózói körben az adóhatósági megállapítások döntő többsége az áfához kapcsolódik hazánkban. Növekszik az adójogi viták száma is Magyarországon, ezek közül pedig egyre több ügy jut el az Európai Bíróságra is” – mondta Vékási Tamás, a tanácsadó cég adópartnere. Szerinte a magyar adóhatóság által használt szoftverek is egyre jobbak.

Rovatok