Index Vakbarát Hírportál

Itt az IMF véleménye rólunk

2014. március 20., csütörtök 16:06

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég adta ki az értékelését a magyar gazdaságról – írja a Portfolio.hu.  Az elemzésről szóló közlemény emlékeztet arra, hogy a magyar gazdaság tavaly 1,1 százalékkal növekedett elsősorban a kormányzati beruházásoknak és fogyasztásnak köszönhetően, valamint a nettó export hozzájárulása következtében. Az IMF szerint idén 2 százalékra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedési üteme, ugyanakkor a szervezet szerint hosszabb távon a növekedési kilátások visszafogottak.

Magyarország csökkentette sérülékenységét, azonban továbbra is magas az államadósság szintje és az ország külső finanszírozási igénye. Az ország emellett rá van szorulva a külföldi forrásokra, a fejlett országok monetáris politikája bizonytalanságot szül és a feltörekvő piacokon kiújuló feszültségek is kockázatot jelentenek.

Az IMF szerint a magyar hatóságok elkötelezettek a költségvetési hiány alacsonyan tartása iránt: tavaly túlteljesítette a vállalt célt, míg idén 2,9 százalék lehet a deficit a szabad tartalékok eltörlésével. Eközben azonban az államadósság stagnálni fog. Az IMF helyesli, hogy a kormány csökkentette a költségvetési hiányt, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a konszolidációnak növekedésbarátnak kell lennie, a tartós kiadáscsökkentésre és a torzító adók folyamatos kivezetésére van szükség.

Jöhetnek a strukturális reformok

A magyar monetáris politika kilátásaival kapcsolatban óvatosságot javasolnak megfontolásra az inflációs nyomás erősödése és a geopolitikai kockázatok miatt.

Az IMF szakértői úgy vélik, hogy a bankrendszer továbbra is nyomás alatt áll és a banki hitelezés még mindig szűkül, igaz csökkenő ütemben. A növekedési hitelprogram első szakasza sikeresnek bizonyult abban a tekintetben, hogy javította a kkv-k forráshoz jutását. Az IMF illetékesei látnak esélyt arra, hogy a program feltételeit úgy módosítsák a hatóságok, hogy erőteljesebb hatást fejtsen ki a növekedésre.

A Valutaalap szakértői szerint most alkalmas az idő ahhoz, hogy Magyarország végrehajtsa a kívánt strukturális reformokat. Ezek segítségével a magyar gazdaság magasabb és fenntartható növekedési pályára állhat.

Az IMF szakértői a következő javaslatokkal éltek erre vonatkozóan:

Rovatok