Index Vakbarát Hírportál

Az állam visszavásárolta az Antenna Hungáriát

2014. március 26., szerda 17:04

Az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (Antenna Hungária) száz százalékos részvénycsomagjának megvételéről írt alá adásvételi szerződést 2014. március 26-án a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kizárólagos tulajdonában álló NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a francia műsorszóró szolgáltatást ellátó TDF S.A. (TDF) leányvállalatával, áll a fejlesztési minisztérium közleményében. Eszerint az Antenna Hungária 2014. május 30. napjával a kormányzati informatikai és távközlési üzemeltetést, valamint szolgáltatást ellátó állami társaság, a NISZ tulajdonába kerül.

A tranzakció – amely magában foglalja a részvényátruházást és a TDF által az Antenna Hungária részére nyújtott tulajdonosi kölcsön kiváltását – összesen 55,9 milliárd forintra (körülbelül 180 millió euróra) értékeli az Antenna Hungáriát. A TDF 2013-ban indított el egy tendert az Antenna Hungária 100 százalékos tulajdoni hányadának értékesítésére, melyre a Magyar Állam vevőként jelentkezett.

A kormány az Antenna Hungária visszavásárlásáról döntött, mert ennek eredményeként újból állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is különös jelentőségű országos földfelszíni és műholdas televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás. A kormány döntése összhangban van a hazai közművagyon újbóli köztulajdonba történő helyezésével, illetve a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával

– nyilatkozta Szabó Zoltán Attila, a NISZ vezérigazgatója.

Az Antenna Hungária a hazai telekommunikációs és műsorszóró szektor meghatározó szereplője. Fő tevékenységi területe az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás, előfizetéses televízió műsorszórás, hosting és karbantartási szolgáltatások telekom szolgáltatóknak és egyéb telekommunikációs szolgáltatások és megoldások vállalati ügyfeleknek. Az elmúlt években a telekommunikációs szolgáltatások jelentős fejlesztésének köszönhetően a cégcsoport egyre nagyobb szerepet tölt be a távközlés területén is, 1998 óta üzemelteti Országos Transzport Hálózatát, amely egy nagysebességű, az egész országot lefedő digitális, mikrohullámú gerinchálózat.

Rovatok